Tunnels

Tunnels spelen een cruciale rol in het Nederlandse wegennet. Vanwege de gesloten constructie zijn de consequenties bij een ongeval potentieel groter dan een ongeval op de weg.

Nederlandse tunnels behoren tot de veiligste in Europa omdat ze aan de strengste veiligheidseisen moeten voldoen. Rijkswaterstaat heeft samen met overheden, organisaties uit de wereld van transport, marktpartijen en hulpdiensten de Landelijke Tunnelstandaard (LTS) ontwikkeld. Met de komst van de tunnelstandaard is vastgelegd op welke wijze een aantoonbaar veilige, betrouwbare en werkende tunnel dient te worden aangelegd, te worden gebruikt of te worden gerenoveerd.

Door de constructie van de tunnel met beton en staal en de ligging ondergronds is er vaak geen ontvangst van radiosignalen. Het ontbreken van radiodekking kan voor de openbare orde en veiligheidsdiensten (OOV) tot onwenselijke en soms gevaarlijke situaties leiden. In deze risicovolle situaties kan de veiligheidsregio en B&W besluiten een object aan te wijzen als Special Coverage Location (SCL). Een SCL object dient te worden voorzien van een indoor antenne systeem die de C2000 communicatie in alle omstandigheden garandeert.

LoBoCOM is voor haar indoor coverage oplossingen leverancier van o.a. See Telecom. See Telecom is producent met een breed portfolio op het gebied van Hoog Frequent (HF)- netwerkinfrastructuren bestaande uit de meest robuuste en innovatieve oplossingen die horen bij de markt van tunneltechniek.

Als partner van See Telecom werkt LoBoCOM samen met een team van specialisten voor diverse oplossingen bij het uitbreiden, vernieuwen en/of optimaliseren van breedbandnetwerken met de nieuwste technologieën. Onze technici worden continu op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen en staan vooraan bij de implementaties van deze nieuwe producten en concepten zodat wij u altijd kunnen voorzien van het beste advies. Vanwege de complexe en specifiek voor de markt ontwikkelde apparatuur zijn wij graag uw partner vanaf de ontwerpfases tot oplevering en waar gewenst de (24/7) instandhouding.

LoBoCOM biedt diverse hoogfrequent (HF) oplossingen die voldoen aan de strenge eisen die gesteld worden aan tunnel technische installaties. Een hoogfrequent (HF) installatie behoort tot één van de veiligheidsinstallaties in tunnels. Een HF-systeem zorgt voor het verspreiden van o.a. het C2000 signaal zodat de hulpdiensten gegarandeerd met elkaar kunnen communiceren als elke seconde telt. Naast C2000 zorgt de HF installatie ook voor verspreiding van andere signalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan FM-radiozenders of 4G maar ook UHF voor communicatie tijdens het onderhoud in een tunnel. Dankzij de RDS-functie kunnen weggebruikers in een noodsituatie geïnformeerd worden via de autoradio via tekst- of spraakberichten. Ook digitale radiozenders DAB+ kunnen tegenwoordig worden ontvangen in tunnels.

Distributed Antenna System (DAS)

Ook openbare gebouwen zoals bijvoorbeeld voetbalstadions, parkeergarages, banken, overheidsgebouwen, zorginstellingen en rechtbanken kunnen worden aangewezen als SCL indien er onvoldoende indoor dekking van het C2000 signaal is. Via een uitgebreide inpandige antenne installatie (DAS) wordt het C2000 signaal overal in het betreffende pand gedistribueerd.

Voordeel is dat ook Wi-Fi, GSM, UMTS, 4G en LTE signalen beschikbaar kunnen worden gesteld via de DAS.

DAS installaties kunnen d.m.v. repeaters en glasvezel converters omvangrijke complexen voorzien van een uitstekend signaal.